Herr Ozcars smörgåstårta

Ca 30 bitar

(Beredningstid ca 2,5 tim.)

Ingredienser:

ca 48 skivor Pågens Rostis

250-300gr Carlsham bordsmargarin

19 st. ägg

En stor purjolök

1 literArla vispgrädde

1.5 dl Kalles kaviar

1.5 dl majonnäs

 

Garnering:

5 ägg

350gr hamburgerkött

100 gr Willys röd stenbitsrom

100 gr Willys svart stenbitsrom

250 -300 gr frysta skalade räkor

½ skivad gurka (den mittre delen)

BEREDNING

Koka de fjorton äggen (bästa resultatet blir det med äggkokare) lägg dessa i kallt vatten till de svalat skala dessa. Vispa grädden till en hård massa lägg sedan grädden i en stor skål ca 6-7 liter. Hacka sedan 9 st. av äggen försiktigt med mixer (bitarna ska vara ca3-5 mm i omkrets) Skär bort roten på purjolöken och även den mest uppskälkade toppen av den, dela upp löken i bitar ca 6-7 cm långa snitta upp den och skölj den. Tänk på att inte ta med för mycket av det gröna. Kör sen purjolöken i mixer tills den är en grov kornig massa. (Överskottet går utmärkt att lägga på smörgås tillsammans med ost 1 min i micron och äta till kaffe.) Ta bort spadet från annanasen och kör den i mixern. Blanda ihop allt detta försiktigt i skålen med grädden. Lägg i klickar av Kalles kaviar och majonnäs. Tänk på att inte röra för fort då kan grädden slå sig och gå över i smör. Ta sedan en bricka ca 35x 45 cm lägg aluminiumfolie i botten sedan smör papper eller tårtpapper på detta. Smöra första lagret av Skogaholm Orginalrost på båda sidor (resterande lager räcker att smöra på översidan) försök att få ett tunt lager, lägg sedan brödskivorna på tårtpapperet, lägg ut hörnen först (man behöver inte skära av kanterna om man vill), passa sedan in resten av skivorna. Ta av smeten och lägg ett tunt lager av den på brödskivorna. Nästa lager ska läggas så att skarvarna döljs, detta för att inte tårtan ska kalva sönder då man skär den i bitar. Lägg sedan ännu ett tunt lager på dessa skivor av smeten sedan ett nytt lager brödskivor och då lägger man hörnen förs som i första varvet sedan ett till lager av smet. Ett tips smeta även smeten runt hela tårtan så ser du om smeten räcker till ett till lager bröd. Lägg sedan detta lager och smeta över det med smet då skall all smet ta slut.

Nu börjar den konstnärliga delen av tårttillverkandet.

Hacka hamburgerköttet och äggen med mixern var för sig kör sakta med äggen, Lägg hamburgerköttet i 5 strängar på tårtan lägg sedan äggen mellan dessa, (om man tar en stor sked som man öser med och en tårtspade som man håller mot tårtan så går det lättare att inte spilla.) Gör en liten fåra i äggen och ta de frysta räkorna och lägg dessa rikligt där garnera med stenbitsromen. Ta gurkan skölj den skär bort ändarna så att skivorna blir jämnstora skär sedan gurkan längst efter på 2 motsvarande sidor (detta för att då ser det ut som om bitarna sitter ihop på tårtan) skär sedangurkan i 3 mm tjocka skivor och lägg dessa runt tårta. Ett bra tips skär upp tårtan innan servering. Stå nära diskhon ha rinnande hett vatten på som du ständigt sköljer kniven med, skär sedan från mitten med kniven ut mot kanten försiktigt sen in mot mitten igen lika försiktigt, du måste hålla emot så att inte tårtan rasar när du drar med kniven, man måste vara mycket lätt på handen. Skär tårtan i 4x6 bitar. En färdigskuren tårta är lättare att servera, är biten för stor går den lätt att kapa när den står tillsamman med resten av tårtan.

Lycka till och ha en bra dag, häls Lage.

GARNERING

Smörgåstårtan på den nedre bilden är gjord av min son Tobias och hans flickvän Emma den 20130501 efter detta recept, helt fenominalt god!

 

Så fyller sonhustrun Johanna år 26/10 2013

 

Nyårsfest 2013  -  2014

Runt kanterna Gurka/Hamburgerkött "Hästkött"

Ovanpå Räkor, Krossade Ägg o Kaviar